Wand- en gevelfolie

N

Marktleider in bouwfolie

N

Just in time delivery

N

Uitgebreide kwaliteitsbewaking

Alles over wand- en gevelfolie

Onder wand- en gevelfolie wordt de waterkerende dampopen folie aan de buitenzijde (koude zijde) van de wand of gevel verstaan. Er bestaat een onderscheid tussen folie voor gesloten gevels, daar waar UV geen rol speelt bij de folie en gevelfolie voor deels open gevels. UV-straling komt dan wel bij de folie, waardoor een UV-stabiele folie de enige juiste oplossing is.

Folie voor gesloten wanden en gevels

Van oudsher werd voor gesloten gevels en daken vaak een micro-geperforeerde LDPE folie gebruikt. Deze folie voorzien van een HDPE wapening heeft als nadeel dat deze vrij moet hangen in de constructie. Dit om te voorkomen dat vocht van buiten door de micro-perforatie alsnog het element of de isolatie wordt ingezogen door capillaire werking. Een goed voorbeeld van een micro-perforatie wandfolie is de MorgoFol 125 WG.

Er zijn echter meer en kwalitatief beter wandfolies. Deze zijn vervaardigd uit een PP (polypropeen) non-woven spinvlies boven en onder, met daarin een film. Deze film (soort filter) zorgt voor het transport van waterdamp in de wand naar buiten, maar houdt tegelijkertijd water uit de wand.

Er zijn twee verschillende soorten filters. Het HBF filter wordt het meest gebruikt. Dit is een “High Breathable Film” (een film met een hoge luchtdoorlaat) welke tussen de dunne onderlaag spinvlies en de dikke (beschermende) bovenlaag spinvlies ligt. Voorbeelden van wandfolie met een HBF film zijn de MorgoVent 110, MorgoVent 120, MorgoVent 150 en de MorgoVent VX.
Daarnaast is er ook wandfolie die voorzien is van een monolithisch filter. Grote voordelen van het monolithische filter is dat deze een hogere temperatuur aan kan en een betere waterdichtheid heeft. Voorbeelden van een wandfolie met een monolithisch filter zijn de MorgoVent 150 Monolithisch en de MorgoVent 150FR Monolithisch.

Daarnaast zijn er nog wandfolies met unieke eigenschappen zoals de MorgoVent Reflex welke goede reflecterende / isolerende eigenschappen bezit, maar ook wandfolie met een brandklasse B-s1,d0, zoals de MorgoVent 150FR Monolithisch.

Folie voor deels open wanden en gevels

Gevelfolie is een folie die naast dat het waterkerend en dampopen is, ook Uv-bestendig is. De mate van die UV-bestendigheid van de gevelfolie bepaald hoe groot de openingen mogen zijn in de open gevel. Er is gevelfolie waarbij de opening slechts 10mm met een maximum van 10% van de gevel mag bedragen, maar dat kan zelfs oplopen tot 50mm met een maximum van 50% van de gevel.

Gevelfolie is over het algemeen voorzien van een brandklasse B-s1,d0. De reden hiervoor is dat de gevelbekleding “open” is. Vliegvuur, vuurwerk, maar ook sigaretten kunnen met de folie in aanraking komen. Met een brandklasse B-s1,d0 weet u in ieder geval zeker dat een eventuele vonk er niet voor kan zorgen dat de folie in z’n geheel wegbrand. De schade blijft beperkt tot de vonk en enkele centimeters er omheen.

Voorbeelden van gevelfolie die allen zijn voorzien van brandklasse B-s1,d0 zijn de MorgoFassade Economic (maximaal 20mm open met maximaal 20% van de gevel), de MorgoFassade Standaard en MorgoFassade Standaard-Xtra (maximaal 30mm open met maximaal 30% van de gevel), de MorgoFassade UV-FR (maximaal 40mm open met maximaal 40% van de gevel) en de MorgoFassade Ultra (maximaal 50mm open met maximaal 50% van de gevel).